Zaanse Schans

Vrijdag 16 juni 2017 een bezoek gebracht aan Zaanstad, "de bakermat van onze voedingsindustrie". De gids in deze stad is een goede collega van mij, die hier zijn jeugd en adolescentie tijd doorgebracht heeft en nog regelmatig in en rondom Zaanstad vertoeft.

Het station en de ruimte rondom het station zijn geheel opnieuw ontworpen door Sjoerd Soeters.

http://www.architectuurgids.nl/project/list_projects_of_typeofbuilding/typ_id/10/prj_id/2147

Naast het station staat het nieuwe stadhuis van Zaanstad en rechts het Intelhotel. De winkelstraat heeft de look van de Zaanse Schans overgenomen en samen met het stationsgebied ziet het er lekker uit. Kitsch, over the top, maar dusdanig dat het leuk en fris is. ​​Bij het station van Zaandam een OV fiets gehuurd, vervolgens op de fiets voor een tocht van plus minus 20 kilometer door Zaanstad. Als eerste een kijkje nemen bij de aanslag plek, waar Hannie Schaft (het meisje met het rode haar) haar verzetsdaad pleegde, daarna de oude Verkade fabriek, langs het oude huis van de familie Honing, vervolgens eerst een foto maken op de brug van de N 515 van de Zaanse Schans, om vervolgens via Koog aan de Zaan, Westzaan, Wormerveer, de Bartelsluis weer uit te komen bij de Zaanse Schans de bakermat van onze voedselindustrie. De Zaanse Schans benaderen via de kant van Wormerveer geeft zicht op een nieuw ontwikkeld natuurgebied.

Tijdens de visverwerking kwamen steeds meer molens, deze waren nodig om het land droog te leggen, gevolg was, dat er behoefte ontstond aan houtzagerijen t.b.v. bouw huizen en schepen. De VOC periode brak aan, voor de handel waren weer andere molens nodig en zo ontstond de Zaanse Schans onze voedingsindustrie in Nederland. Cacao, specerijen, rijstverwerking. Anno 2017 wordt nog alle cacao in de Zaanstreek verwerkt, inclusief alle meelproducten spaghetti's, macaroni's etc, deze komen allemaal uit een fabriek in Zaandam. Enkele grote namen Verkade, Honing, van Melle (beschuit) Lassie en Albert Heijn. ​

Op de 2e foto links is bijna alles authentiek. In het midden de Zaanse Schans molens. De molens zijn allemaal molens die later op behuizing geplaatst zijn en komen allemaal uit de Zaanstreek. Na het besef, dat er erg veel industrielerfgoed verloren ging, heeft men deze molens geplaatst. In het midden staat de Kat. Deze verfmolen verzorgt al vanaf 1782 het pigment voor o.a. de kunstschilders en de verfindustrie. Rechts op de 3e foto, diverse huizen uit de streek, inclusief de eerste winkel van AH. De molen links achter is een replica. De Zaanse Schans is een mooi "openluchtmuseum", wat de moeite en een bezoek waard is.

Station Zaandam
Station Zaandam
Hotel Zaandam
Hotel Zaandam

Opmerkingen

06.06.2021 14:44

A breve

Ziet er wel heel fraai uit en een mooie info top

06.06.2021 21:06

Fred

Dankjewel Anthony