2 maart 2019, De Hemelseberg in Oosterbeek, bezoek aan het centrum van Wageningen en een fotostop op de dijk voor de skyline van Rhenen in de avond.
Zaterdag 2 maart 2019 een fototrip met mede fotograaf Jean-Paul Opperman uit Tiel naar de Hemelseberg bij Oosterbeek/Renkum. Een prachtig landgoed wat al bestaat sinds 1824. Op het landgoed lopen beekjes met watervalletjes en er is een leuk huisje gebouwd, waar je achter de waterval staat. In 1909 is het landgoed opnieuw ingericht, het huisje is toen geofferd, omdat het huisje gemist werd, is het hersteld in 2008. Een prachtige plek om eens te oefenen met grijsfilters. Vervolgens hebben wij het centrum van Wageningen bezocht en de Joodse begraafplaats, als afsluiting de ondergaande zon met een zicht op skyline van Rhenen met de gerenoveerde toren vanaf de dijk. Het was mooi druilerig weer, dus geen echte zonnsondergang maar wel een mooie 15 minuten van het befaamde blauwe uurtje.Â
Link: http://www.cascade1987.nl/opening-van-het-grothuisje-oosterbeek/
De Hemelse Berg, vroeger De Hemelsche Berg is een landgoed gelegen in Oosterbeek. Het landgoed heette eerder Heggeholt en werd voor het eerst vermeld in het jaar 1728. In 1848 werd het landgoed gekocht door schrijver en dichter Johannes Kneppelhout. Hij liet het park herontwikkelen en er een nieuw landhuis bouwen. Op het landhuis ontving Kneppelhout veel kunstenaars die hij financieel steunde. Het werd daardoor een broedplaats voor aanstormend talent. Zo werden Gerard Bilders, David Artz, Jan de Graan, Cornelis Johannes Eggink, Otto Scholderer, Petrus Augustus de Génestet als zijn beschermelingen op het landgoed welkom geheten. In de oorlog heeft het landhuis veel schade geleden en is het afgebroken. Op het landgoed werd toen een kraamkliniek gevestigd, die uiteindelijk ook is afgebroken. Van de oorspronkelijke gebouwen bestaan alleen nog de orangerie, een oude tuinmanswoning en het koetshuis.
Link: http://www.heemkunderenkum.nl/gebouwen/landgoed-de-hemelse-berg/
Â