Blog

Foto-Fred

Welkom op mijn website. Mijn naam is Fred de Langen een gepassioneerd fotograaf met een voorkeur voor steden, architectuur, landschappen, mensen en dieren.

Entree van Voorhout (nieuwe rotonde)

Voorhout;

Voorhout, voormalig klein bollendorp tussen Leiden en Noordwijk. In 1980 kwam ik hier wonen bij mijn lief, die er geboren is. In 1992 verlieten wij het dorp. Sporadisch kwamen wij er terug, (bezoek vader, bezoek vrienden en helaas ook begrafenissen).

Sinds 1992 heb ik niet meer door het dorp gewandeld en ook niet de entree vanaf de Vaart gezien (Rijnsburgse zijde). Dinsdag 21 januari 2020 gingen wij de vriendin van mijn vrouw bezoeken in haar nieuwe leuke appartement in Sassenheim. Voor mij een mooie gelegenheid om een paar uur door Voorhout te wandelen terwijl de dames even lekker konden bijkleppen.

Uiteraard is Voorhout net als ieder dorp of stad in ontwikkeling. Er gaan er gebouwen weg, er komen gebouwen bij, de infrastructuur veranderd (o.a. een station, rotondes), sloop van het bejaardentehuis de Agnes, maar ook verder ontwikkeling van de Vinex-wijk Oosthout waardoor de de Bollenstad zich ontwikkeld die in de jaren zeventig al getekend werd, maar niet door iedereen gegeten werd. Stap voor stap wordt dit toch werkelijkheid, de dorpen worden aan elkaar geregen en de landelijkheid om de dorpen heen en daarmee de kenmerken van de agrarisch bollendorpen verdwijnen. Voorhout is nu onderdeel van de gemeente Teylingen.

Binnen het dorp een appartementencomplex met winkels en een parkeergarage op het voormalige terrein van het bejaardentehuis, ook in het oude dorp wordt groen opgeofferd voor meer woningen en appartementen. Het Boerhaavehuis ligt niet meer vrij in het groen.

Ik ben even naar de Rijnsburgse molen “ De Hoop Doet Leven” aan het einde van de Elsgeesterweg gewandeld en zag dat er ook veel nieuwe huizen gebouwd zijn op het voormalige BNS terrein (Bisschoppelijke Nijverheids School). De molen heeft een nieuwe plek gekregen in Voorhout. Tussen Rijnsburg en richting Noordwijk liggen nog groen stroken.

Op de weg heen en terug van Sassenheim keek ik ook mijn ogen uit wat betreft ontwikkelingen van huizenbouw.

geboortehuis Herman Boerhaave.

De Hoop Doet Leven.

nieuwe fietstunnel Leidsevaart

Leidsevaart en rechts Schoonoord

Entree Voorhout (kant Leidsevaart).

Kievitspark

oude brandweerkazerne

oud politiebureau.

nieuwbouw Boerhaavestraat en oude brandweerkazerne

Voormalig terrein bejaardetehuis De Agnes.

omgeving station

omgeving station

omgeving station

omgeving station

omgeving station

Opmerkingen

22.01.2020 21:29

Rony Put

mooi werk ondanks de omstandigheden

23.01.2020 07:28

Fred de Langen

Dank je Rony, soms is mistig weer mooi, om verstilde foto's te maken. Voor het vastleggen van het dorp is het minder.