Blog

Foto-Fred

Welkom op mijn website. Mijn naam is Fred de Langen een gepassioneerd fotograaf met een voorkeur voor steden, architectuur, landschappen, mensen en dieren.

Een overzicht in foto's van leuke en minder leuke zaken die in Tiel speelden in 2020.


14 december Sinterklaas aan de weg gezet.


Kunstkatjes in Tiel

Aan het einde van 2020 verschenen er ineens in Tiel en aan de randen ervan, mooie grafitti katjes. In november was het uitgebreid in het nieuws lokaal en landelijk. Veel inwoners houden speurtochten en fotograferen de katjes.


Vervolg Sloop Oliemolenwal-Voorstad;

9 juli 2020 was de start van het slopen van de bijgebouwen Oliemolenwal-Voorstad.

28 oktober is men begonnen met de sloop van het gebouw aan de Voorstad. Eerst asbestsanering, daarna de sloop. Het gebouw zal nu wel snel weg zijn. 

5 november start met de echte sloop, ook vanochtend moesten er slapers weggestuurd worden. (een locatie voor daklozen/zwervers minder). Na de sloop wordt er archeologisch onderzoek gedaan, daarna bodemsanering en men hoopt in april 2021 te starten met de nieuwbouw. 

15 december 2020

15 december 2020

8 december 2020

4 december 2020

4 december 2020

9 november 2020

10 november 2020

5 november 2020


Oktober 2020;

 

Pomona;

De veerpont "Pomona" is weer eens buiten bedrijf, voor groot onderhoud.

Voor de overtochten wordt een voormalige veerpont van het GVB (gemeentelijk vervoersbedrijf Amsterdam) ingezet de "Aqua Ferro".

VN Maartenskerk;

Van 19 t/m 24 oktober kleurt de toren van de Sint Maartenskerk blauw .In het hele land kleuren gebouwen, standbeelden, pleinen en fonteinen VN blauw. Dit ter ere van 75 jaar Verenigde Naties (VN). Hiermee vragen zij aandacht voor vrede en vrijheid en voor het werk van de VN. #vn75jaar, #vn75, #TielMaartenskerk

 


17 september 2020 rondje Tiel;

-Start van de aanleg Vlindertuin,

-Het audiogeluid in het Joods Monument hersteld

-Zinder wordt aan de buitenkant niet goed gereinigd of onderhouden, deze vervuiling is niet van één maand

-Een aangekondige verhuizing van ElectroWorld

-Triest beeld zo'n verlaten bioscoop.

Kalverbos

Pishoek in de Westluidensestraat.

Schoonmaak voor gebouw Zinder is zeker maar een ondergeschoven kindje?

Het audiogeluid in het monument hersteld.

aandacht voor de 1,5 meter bij de bakker

September start aanleg Vlindertuin.

Verhuizing van ElectroWorld

De gesloten bioscoop van Tiel.


20 juli 2020 Zomer in Tiel;

 

De stokrozen, zonnebloemen en de vlinderstruiken (Buddleja) bloeien prachtig op plein bij Zinder (Westluidensestraat / Huf van Burenstraat en ook langs de stadsmuur bloeien de stokrozen weelderig.

De sloop op de hoek Voorstad en Oliemolenwal vordert gestaag. 

Aan de veerstoep wordt nog gewerkt, maar lijkt klaar. 

sloop Oliemolenwal-Voorstad

sloop Oliemolenwal-Voorstad

sloop Oliemolenwal-Voorstad

sloop Oliemolenwal-Voorstad


9 juli 2020 start sloop gebouwen Oliemolenwal;

 

Vandaag 9 juli 2020 is er gestart met de sloop van de gebouwen aan de Oliemolenwal hoek Voorstad.

Op deze plek komen appartementen en winkel(s). De  pui (Amsterdamse school) kan niet behouden worden.

Deze informatie komt van:

Vereniging oudheidkamer Tiel en omstreken

Voorstad 31-33

Op 20 april j.l. schreef de Vereniging Oudheidkamer voor Tiel en omstreken een brief naar de gemeente over de situatie aan de Voorstad 31-33.

Deze brief werd mede ondersteund door de Vereniging Waardevol Tiel, de Stichting Stadsherstel en de Bond Heemschut.

Op onze site kunt u deze brief lezen. Op dinsdag 19 mei werden Peter Schipper en Martin van der Mark (voorzitter van de vereniging) uitgenodigd voor een gesprek over de beoogde nieuwbouw op de hoek Voorstad /Oliemolenwal. Aanwezig bij dat gesprek waren: architect Peter Agterberg, makelaar Witte met assistente en namens de gemeente Tiel de heer Geert van Leeuwen met collega.

Peter Schipper heeft in dat gesprek het belang van het pand sterk benadrukt. Daarnaast merkte hij op dat er in Tiel al zo veel verloren gegaan, niet alleen door de oorlog, maar vooral ook door sloop. De Voorstad is van dat laatste een goed voorbeeld. Tot het moment van het gesprek wisten Peter Schipper en Martin van der Mark niet hoe de nieuwbouw er uit zou zien.

En... het moet gezegd worden, dat was een verademing. Peter en Martin waren zelfs lichtelijk enthousiast. Architect Agterberg vertelde dat aanvankelijk wel degelijk is geprobeerd de gevel aan de Voorstad in het nieuwbouwplan in te passen. Dat wrong echter met de totale uitstraling en kwam in hoge mate gekunsteld over. Het nieuwe plan lijken Peter en Martin aanvaardbaar omdat: De geleding van het totaal verticaal is; de belijning en het gedachtengoed van de voornaamste gevel van het huidige pand in het nieuwe ontwerp terug te vinden zijn; met name gaat het om de middenrisaliet (= vooruitspringend gedeelte van een gevel); er is gestreefd naar variatie in kleur en materiaal van de gevelafwerking. De totale uitstraling lijkt op het pand van H&M in de Voorstad en vooral ook op 'Het Convent' aan de Agnietenstraat. In de nieuwe opzet krijg je een tamelijk monumentaal pand dat loopt van de Voorstad naar de Oliemolenwal (voormalige winkel van Ot van Soest).

Peter Schipper en Martin van der Mark zijn van mening dat men akkoord moet gaan, hoe jammer ook, met de sloop van het pand Voorstad 31/33 en de vervanging door nieuwbouw. Maar gaat het niet altijd zo? Bouwen in een stad is een organisch proces: generaties halen weg en voegen toe. Het gaat om het vinden van een balans in belangen, verleden en heden. Soms is dat in Tiel lastig! Aan de architect hebben wij gevraagd een toelichting te geven waarom hij tot dit ontwerp is gekozen. Echter, de toelichting is er, maar een toelichting zonder foto's werkt niet bepaald verhelderend. Op de presentatie van de foto's ligt een embargo tot het moment dat het plan officieel wordt gepresenteerd door de projectontwikkelaar. Tot dat moment zullen wij moeten wachten. In de volgende Nieuwsbrief krijgt u de foto's en de toelichting van architect Peter Achterberg. 

link:

https://www.oudheidkamer-tiel.nl/docs/nieuwsbrief2020_6.html


De nieuwe Waalkade juli 2020;

05 Juli 2020 de nieuwe Waalkade (havenkant) is bijna klaar. Het kost wat, maar dan krijg je ook wat, mooie blauwe keitjes, stevige banken en in het beton teksten die verwijzen naar het rijke verleden van onze stad. 

Aan de kant van de pont, wordt ook de kade vervangen.


Moderne Bijenkast

In het borstbeeld van M.J. Tydeman (Kalverbos) hebben bijen een nest gemaakt. In het beeld zit een kogelgat (WO II) en deze opening is voldoende voor de beestjes. 


Carillonconcert;

Ook dit jaar weer rondom bevrijdingsdag een carillonconcert door Wim Ruitenbeek, de Tielse beiaardier.

Het klonk weer heerlijk rondom de Maartenskerk 8 mei 2020, prachtig weer en ook publiek die een goed applaus liet horen na afloop.

In de voorgaande jaren speelde Wim Ruitenbeek samen met muziekcorps  K.T.M.S. het concert. Echter vanwege corona, kon dat dit jaar helaas niet. 

 

link;

https://www.facebook.com/Beiaard-Tiel-1444670605826990/


VVV Kiosk uit 1952;

 

De oude VVV kiosk aan de veemarkt uit 1952 is gerestaureerd, ontdaan van houten betimmering en fris en fruitig gemaakt voor een nieuw leven als Food Kiosk.

Verleden;

De kiosk is in 1952 gebouwd voor het VVV Tiel, na 1970 heeft het meerde bestemmingen gehad en de laatste was een patatkraam, hierna stond de kiosk er troosteloos bij en werd vernield en beklad.

Aanloop herstel;

Het leek na 68 jaar rijp voor de sloophamer, volgens sommige inwoners van Tiel was dat een prima idee geweest om zo een goed en mooi beeld op het Kalverbos te hebben. 

De Tielse Oudheidkamer en de stichting Waardevol Tiel trokken zich het lot van de oude kiosk aan en wilden kost wat kost voorkomen dat het gesloopt werd. Het nostalgische gebouwtje is namelijk een goed voorbeeld van de Tielse wederopbouw-architectuur!

De stichting Stadsherstel wilde de kiosk in oude luister herstellen, (aan de hand van de originele bouwtekeningen uit 1952).

De uitbaters van de jaarlijkse oliebollenkraam op de Veemarkt worden de huurders en uitbaters van de leuke opgefriste kiosk. 

Start verbouwing;

Op 16 juli 2019 werd met verbouwing begonnen, eerst slopen van de houten aanbouwsels. In februari 2020 werd gestart met de opbouw van de Kiosk een nieuwe metalenkozijn (groen), elektra en natuurlijk een nieuw verfje. De buitenkant kreeg een fris ogend okergele laag.

De opening zal medio mei juni 2020 zijn. 

Food;

In de kiosk komt een vier-seizoenen-winkel, met loketverkoop, met vers en zelfgemaakt producten, zoals Weense donuts, Churros, maar ook hartige en zoete crépès, die in de zomer met ijs en natuurlijk met fruit worden verkocht.

 

Trotse uitbaatster is Corrie Op ‘t Hof - Eckelboom, veel Tielenaren kennen haar van de Betuwse Gebakkraam op de Veemarkt.


Corona;

Net als alle steden heeft ook Tiel te maken met stilte in de winkelstraat, ik hoop echt dat zodra het kan iedereen starten kan en dat er geen lege winkelpanden bijkomen. 


Ansichtkaarten Tiel en de Betuwe;

In Tiel was geen kaart meer te koop van "Groeten uit Tiel" en /of "Groeten uit de Betuwe". Samen met Jean-Paul Opperman (fotomaatje en kunstenaar) wat bedacht en de eerste 7 kaarten zijn gemaakt. In de gang stonden vandaag ineens 7 dozen met elk 1000 kaarten.

Omdat Margo Hendriks het lef heeft om een souvenirshop te starten in Tiel met allerlei streekproducten is de "Souvenirshop Tiel" onze eerste klant en vandaag onze eerste bestelling afgeleverd. 

De kaarten zullen ook verkocht worden in de galerie van het Creatief Platform als deze weer opengaat na de Coronacrisis. 

 


Hoog water in de Waal februari 2020

Vanaf 6 februari 2020 is de hoeveelheid water in de Waal aan het stijgen, met de hoogste stand op zaterdag 8 februari en op zondag de 9e windkracht 7 erbij.

bouw nieuwe Waalkade ligt even stil.

bouw nieuwe Waalkade ligt even stil.

water stijgt 7 februari 2020


Roekenbos aan de Echtelsedijk 28 januari 2020:

Als fotograaf wandel ik graag en omdat het nogal onstuimig weer was, dacht ik, laat ik een kijkje bij de Waal nemen via de Echteldseeijk.

Bij het verlaten van de Lijsterstraat zie ik mannen in oranje jassen heel driftig met maaiers bezig onder de bomen waarin de Roeken hun nesten hebben. Op deze plek staan appartementen en een paar huizen gepland, echter een deel van de grond is van een projectontwikkelaar, de grond met de bomen is (nog) van de gemeente Tiel.

Aangekomen op de dijk spreek ik een bewoonster uit de Lijsterstraat, waar de stoom bijna uit haar oren komt. Er was drie weken geleden een afspraak met de gemeente, "dat er niet gemaaid zou worden", omdat de roeken ook gebruik maken van de bossage onder de bomen. "Nu is het leeg, zo jaag je de Roeken ook weg". Goede afspraak gemeente Tiel.

Het Roekenbos, Echteldsedijk


De nieuwe kade vordert gestaag foto 27 januari 2020


Sinkhole bij de pont januari 2020


het scheve nest van de familie ooievaar, foto januari 2018

een nieuw nest foto januari 2020. Nest is in 2019 gezet en werd al af en toe gebruikt als uitrust plaats.

foto zondag 26 januari 2020 (iPhone)

Opmerkingen

22.04.2021 10:16

beyhan

Prachtige foto's!

22.04.2021 12:25

Fred de Langen

Dankjewel Beyhan.

04.12.2020 13:46

Johnny van Mourik

Fred, bedankt weer voor de foto's van sloopproces aan de Voorstad

15.10.2020 09:35

Johnny van Mourik

Is de sloop van Voorstad 31/33 al afgerond?
Mvrgr,
Johnny

15.10.2020 12:36

Fred de Langen

Johnny er is nog niets verder gesloopt.

28.09.2020 15:08

Johnny van Mourik

"Leuk" om te zien, hoe mijn ouderlijk huis gesloopt wordt.
Ik woon en kom niet meer in Tiel, vandaar dat ik de foto's erg interessant vind. Ik woonde in de Voorstad op nummer 31.

28.09.2020 15:11

Fred de Langen

Johnny hartelijk dank voor je leuke reactie, uiteraard blijf ik het sloop en bouwproces volgen.

23.07.2020 08:34

Rony Put

weerom gedetailleerde info , door mooie foto's begeleid

23.07.2020 08:43

Fred de Langen

Dank weer voor je positieve reactie Rony.

10.07.2020 16:13

Fietje de Vries van der Grift

16 juli 1965, Tiel verlaten ( wegens Huwelijk) mooi in deze reportage veel oude en nieuwe dingen van Tiel terug te zien!!Vooral de Waal en het Vrijheidsbeeldje.

10.07.2020 17:53

Fred de Langen

Leuk dat je reageert op je oude woonplaats, dankjewel. Er is ook een overzicht van 2017, 2018 en 2019.

09.07.2020 08:52

Rony Put

een hele boterham, maar minder gaat wel niet, om het zo voortreffelijk mooi in beeld samen te vatten..

09.07.2020 11:19

fred de Langen

Rony dankjewel voor je fijne reactie.

06.07.2020 12:26

Albertine Bos-Kloezeman

Een hele mooie impressie van Tiel en omgeving Fred 👏👏

06.07.2020 12:42

Fred de Langen

Albertine, dank voor je leuke reactie.