Foto-Fred

Welkom op mijn website. Mijn naam is Fred de Langen een gepassioneerd fotograaf met een voorkeur voor steden, architectuur, landschappen, mensen en dieren.

Een overzicht in foto's van leuke en minder leuke zaken die in Tiel speelden in 2020.


9 juli 2020 start sloop gebouwen Oliemolenwal;

 

Vandaag 9 juli 2020 is er gestart met de sloop van de gebouwen aan de Oliemolenwal hoek Voorstad.

De voorgevel in de Voorstad blijft behouden en wordt geïntegreerd in de nieuwbouw winkel en  appartementen.


De nieuwe Waalkade juli 2020;

05 Juli 2020 de nieuwe Waalkade (havenkant) is bijna klaar. Het kost wat, maar dan krijg je ook wat, mooie blauwe keitjes, stevige banken en in het beton teksten die verwijzen naar het rijke verleden van onze stad. 

Aan de kant van de pont, wordt ook de kade vervangen.


Moderne Bijenkast

In het borstbeeld van M.J. Tydeman (Kalverbos) hebben bijen een nest gemaakt. In het beeld zit een kogelgat (WO II) en deze opening is voldoende voor de beestjes. 


Carillonconcert;

Ook dit jaar weer rondom bevrijdingsdag een carillonconcert door Wim Ruitenbeek, de Tielse beiaardier.

Het klonk weer heerlijk rondom de Maartenskerk 8 mei 2020, prachtig weer en ook publiek die een goed applaus liet horen na afloop.

In de voorgaande jaren speelde Wim Ruitenbeek samen met muziekcorps  K.T.M.S. het concert. Echter vanwege corona, kon dat dit jaar helaas niet. 

 

link;

https://www.facebook.com/Beiaard-Tiel-1444670605826990/


VVV Kiosk uit 1952;

 

De oude VVV kiosk aan de veemarkt uit 1952 is gerestaureerd, ontdaan van houten betimmering en fris en fruitig gemaakt voor een nieuw leven als Food Kiosk.

Verleden;

De kiosk is in 1952 gebouwd voor het VVV Tiel, na 1970 heeft het meerde bestemmingen gehad en de laatste was een patatkraam, hierna stond de kiosk er troosteloos bij en werd vernield en beklad.

Aanloop herstel;

Het leek na 68 jaar rijp voor de sloophamer, volgens sommige inwoners van Tiel was dat een prima idee geweest om zo een goed en mooi beeld op het Kalverbos te hebben. 

De Tielse Oudheidkamer en de stichting Waardevol Tiel trokken zich het lot van de oude kiosk aan en wilden kost wat kost voorkomen dat het gesloopt werd. Het nostalgische gebouwtje is namelijk een goed voorbeeld van de Tielse wederopbouw-architectuur!

De stichting Stadsherstel wilde de kiosk in oude luister herstellen, (aan de hand van de originele bouwtekeningen uit 1952).

De uitbaters van de jaarlijkse oliebollenkraam op de Veemarkt worden de huurders en uitbaters van de leuke opgefriste kiosk. 

Start verbouwing;

Op 16 juli 2019 werd met verbouwing begonnen, eerst slopen van de houten aanbouwsels. In februari 2020 werd gestart met de opbouw van de Kiosk een nieuwe metalenkozijn (groen), elektra en natuurlijk een nieuw verfje. De buitenkant kreeg een fris ogend okergele laag.

De opening zal medio mei juni 2020 zijn. 

Food;

In de kiosk komt een vier-seizoenen-winkel, met loketverkoop, met vers en zelfgemaakt producten, zoals Weense donuts, Churros, maar ook hartige en zoete crépès, die in de zomer met ijs en natuurlijk met fruit worden verkocht.

 

Trotse uitbaatster is Corrie Op ‘t Hof - Eckelboom, veel Tielenaren kennen haar van de Betuwse Gebakkraam op de Veemarkt.


Corona;

Net als alle steden heeft ook Tiel te maken met stilte in de winkelstraat, ik hoop echt dat zodra het kan iedereen starten kan en dat er geen lege winkelpanden bijkomen. 


Ansichtkaarten Tiel en de Betuwe;

In Tiel was geen kaart meer te koop van "Groeten uit Tiel" en /of "Groeten uit de Betuwe". Samen met Jean-Paul Opperman (fotomaatje en kunstenaar) wat bedacht en de eerste 7 kaarten zijn gemaakt. In de gang stonden vandaag ineens 7 dozen met elk 1000 kaarten.

Omdat Margo Hendriks het lef heeft om een souvenirshop te starten in Tiel met allerlei streekproducten is de "Souvenirshop Tiel" onze eerste klant en vandaag onze eerste bestelling afgeleverd. 

De kaarten zullen ook verkocht worden in de galerie van het Creatief Platform als deze weer opengaat na de Coronacrisis. 

 


Hoog water in de Waal februari 2020

Vanaf 6 februari 2020 is de hoeveelheid water in de Waal aan het stijgen, met de hoogste stand op zaterdag 8 februari en op zondag de 9e windkracht 7 erbij.

bouw nieuwe Waalkade ligt even stil.

bouw nieuwe Waalkade ligt even stil.

water stijgt 7 februari 2020


Roekenbos aan de Echtelsedijk 28 januari 2020:

Als fotograaf wandel ik graag en omdat het nogal onstuimig weer was, dacht ik, laat ik een kijkje bij de Waal nemen via de Echteldseeijk.

Bij het verlaten van de Lijsterstraat zie ik mannen in oranje jassen heel driftig met maaiers bezig onder de bomen waarin de Roeken hun nesten hebben. Op deze plek staan appartementen en een paar huizen gepland, echter een deel van de grond is van een projectontwikkelaar, de grond met de bomen is (nog) van de gemeente Tiel.

Aangekomen op de dijk spreek ik een bewoonster uit de Lijsterstraat, waar de stoom bijna uit haar oren komt. Er was drie weken geleden een afspraak met de gemeente, "dat er niet gemaaid zou worden", omdat de roeken ook gebruik maken van de bossage onder de bomen. "Nu is het leeg, zo jaag je de Roeken ook weg". Goede afspraak gemeente Tiel.

Het Roekenbos, Echteldsedijk


De nieuwe kade vordert gestaag foto 27 januari 2020


Sinkhole bij de pont januari 2020


het scheve nest van de familie ooievaar, foto januari 2018

een nieuw nest foto januari 2020. Nest is in 2019 gezet en werd al af en toe gebruikt als uitrust plaats.

foto zondag 26 januari 2020 (iPhone)