Blog

Foto-Fred

Welkom op mijn website. Mijn naam is Fred de Langen een gepassioneerd fotograaf met een voorkeur voor steden, architectuur, landschappen, mensen en dieren.

Holten Canadian War Cemetery;

17 mei, de Canadese begraafplaats op de Holterberg en het monument van de Australische piloot Leslie Gordon Light in Den Ham bezocht.

In het kader van 75 jaar vrijheid, plaatsen bezoeken, waar ik nog niet geweest ben en die miscchien voor anderen interessant zijn om ook te bezoeken.

Holten Canadian War Cemetery, of Canadese begraafplaats Holterberg is een van de grootste militaire begraafplaatsen in Nederland. De Tweede Wereldoorlog-graven in Holten wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission. Holten Canadian War Cemetery telt graven van 1394 soldaten van wie 1355 Canadezen.

link Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Holten_Canadian_War_Cemetery


Den Ham en hun held Piloot Leslie Gordon Light;

 

Piloot Leslie Gordon Light is in Den Ham met zijn Lancaster in een weiland neergestort.

Een heldendaad die aandacht verdient.

16 september 1943 waren hij en zijn bemanningsleden van het 617 SQDR op weg naar huis, na eerder in die nacht deelgenomen te hebben aan een aanval op een dijk van het Dortmund Ems kanaal bij Ladbergen.

Beide linkermotoren van het vliegtuig waren uitgevallen en het toestel dreigde neer te storten op Den Ham. Leslie gaf opdracht aan zijn 7 bemanningsleden om te springen, waarna hij het toestel over Den Ham kon trekken, waar het in een weiland verongelukte.

Gordon Leslie ligt op de algemene begraafplaats van Den Ham.

link: https://www.rtvoost.nl/nieuws/312017/Hammenaar-21-geeft-oorlogsheld-gezicht-met-documentaire

Opmerkingen

18.05.2020 09:44

Rony Put

mooie beelden, luisterrijke tekst..

18.05.2020 11:57

Fred de Langen

Het was indrukwekkend Rony, dank je wel.