Blog

Foto-Fred

Welkom op mijn website. Mijn naam is Fred de Langen een gepassioneerd fotograaf met een voorkeur voor steden, architectuur, landschappen, mensen en dieren.

Wageningen (haven).

Fietstocht naar Wageningen voor graffitikunst.

Woensdag 11 augustus een mooie zomerdag in de zomer van 2021, een ideale dag om op de fiets te stappen en naar de Rijnhaven van Wageningen te rijden en de nieuwe graffiti te bekijken en vast te leggen.

In het weekend van 12 juli 2021 is door Nederlandse en Belgische (Gent en Antwerpen) kunstenaars de honderden meters betonwanden voorzien van pakkende kunst, één lange kunstexpositie. De Wageningse Rijnhaven en Arnhem zijn samen de grootste Rijnhaven’s tussen Rotterdam en het Ruhrgebied. De Rijnhaven van Wageningen is een pure  industriële schoonheid, zeker gezien met het havengebouw en het gemaal Pabstendam (1927).

Het havenkantoor staat model voor een gebouw van de Amsterdamse School. Het heeft bijvoorbeeld mooie blauwe letters aan de gevel. De historie van het havenkantoor gaat ver terug, Dat kun je zien aan de steunberen onder het gebouw. Het formaat van de bakstenen daarin wijst op de 17de of 18de eeuw.

In 1900 stond er op deze plek een stoomgemaal. Nadat er aan de overkant van de Pabstsendam een elektrisch gemaal was gekomen, is het havenkantoor gebouwd.”


De tocht ging heen via Ochten/Kesteren en met het veerpont over de Nederrijn langs de Blauwe kamer naar de Rijnhaven van Wageningen.

Langs de Grebbedijk ligt een voormalige steenfabriek die omgebouwd is naar appartementen (een bijzondere woonlocatie midden in de natuur).

In de Rijnhaven ligt ook het museumschip “Vlotburg” een kasteelschip.

De terugweg voerde over de Grebbeberg langs het Militair Ereveld Grebbeberg en over de Rijnbrug van Rhenen en via de Marsdijk langs de Nederrijn richting Lienden, over een zeer fraai oud Betuws sfeervol weggetje (verboden voor auto’s en motoren) de Rijndijk naar Lienden, Ommeren Tiel.

Voormalig station Echteld

Spoorlijn Tiel-Elst

Veerhuis Opheusden

De Blauwe Kamer

Grrebbedijk

Grebbedijk (links oude steenfabriek, rechts de Blauwe Kamer).

Havenhuis Rijnhaven Wageningen

Havenhuis Rijnhaven Wageningen

Pabstengemaal Wageningen

Militair Ereveld Grebbeberg

Militair Ereveld Grebbeberg

Militair Ereveld Grebbeberg

Militair Ereveld Grebbeberg

Militair Ereveld Grebbeberg

Nederrijn

Rhenen

Lienden Rijndijk

Lienden

Lienden

Opmerkingen

17.08.2021 07:29

Heliaar Smits

Schitterend, dat is de moeite waard om te bezoeken

17.08.2021 08:59

Fred de Langen

Ja echt, en dan wat later arriveren, eerst met modellen later en avondfotografie daar doen.

13.08.2021 06:56

Rony Put

heel mooie impressies

14.08.2021 04:56

Fred de Langen

Dankjewel Rony, voor je reactie.