Blog

Foto-Fred

Welkom op mijn website. Mijn naam is Fred de Langen een gepassioneerd fotograaf met een voorkeur voor steden, architectuur, landschappen, mensen en dieren.

Het Nationale Holocaust Namenmonument;

 

In Amsterdam staat een Nationaal Holocaust Namenmonument met de namen van 102.000 mensen die nooit een graf kregen Een plek waar nabestaanden hun vermoorde familie kunnen herdenken. Een monument met zoveel namen is tevens een blijvende waarschuwing voor de dramatische gevolgen die racisme en discriminatie kunnen hebben.

19 september 2021 is het monument onthuld, na 75 jaar een herdenkingsplek.

Alle namen van Joden, Sinti en Roma die vanuit Nederland zijn vervolgd en gedeporteerd, alsmede gedeporteerde Nederlandse Joden woonachtig in andere landen, die in naziconcentratie- en vernietigingskampen zijn vermoord, alsook zij die zijn omgekomen door honger of uitputting tijdens transporten en dodenmarsen en waar geen graf van bekend is.

Zondag 2 januari 2022 leek mij een zeer geschikte dag om het nieuwe monument in Amsterdam aan de Weesperstraat te bezoeken. Waarschijnlijk zal het stil zijn in de stad, "winter, net na het nieuwe jaar, nog steeds corona en geen horeca open op afhaal tenten na".