PHOTOGRAPHER

Oudekerk aan de Amstel:


Ouderkerk aan de Amstel, meestal kortweg Ouderkerk genoemd, is een dorp in de provincie Noord Holland en ligt aan de Amstel. Het ligt niet ver van Amsterdam, maar bestaat langer dan deze stad.

In dit pitoreske dorp ligt de oudste Joodse begraafplaats van Nederland genaamd

"Beth Haim" (Huis des Levens).


De begraafplaats beslaat een driehoekig terrein, aan de zuidzijde begrensd door de samenloop van de Amstel en de Bullewijk, aan de noordzijde door de Kerkstraat en aan de noordoostzijde door de Koningin Julianalaan. Door de ligging aan het water was het gebruikelijk dat de doden per trekschuit uit Amsterdam werden gebracht. Vandaar dat de oude toegang van Beth Haim of Huis des Levens aan het water ligt. Aan de Kerkstraat ligt de bewaarderswoning (het "Vegahuis") uit 1883. Naast deze woning en tegenover de protestantse Amstelkerk bevindt zich de huidige entree. Direct achter de poort aan het water staat het uit 1705 daterende reinigings- of metaheerhuis: het Rodeamentoshuis (Huis der Ommegang) waar nabestaanden zevenmaal rond de kist van een mannelijke overledene lopen.

Links van het metaheerhuis ligt het oudste gedeelte van de begraafplaats, waar zich ook de meeste monumentale graven bevinden. Vooral de graven van een aantal vooraanstaande Portugese Joden, maakt de dodenakker in Ouderkerk uniek en internationaal beroemd. Nergens ter wereld zijn zoveel fraai gebeeldhouwde figuratieve voorstellingen te vinden. De mooiste natuurstenen en marmeren grafzerken worden in de winter overdekt om ze tegen weersinvloeden te beschermen. Naast de monumentale graven zijn ongeveer 10.000 Portugese Joden onder eenvoudige, liggende stenen begraven. Vele zijn inmiddels weggezakt in het veen, zodat er maar enkele goed zijn te zien.


Het kerkhof werd in de 17e eeuw getekend en geschilderd door Jacob van Ruisdael. Op het schilderij Het Joodse kerkhof komen de graven voor van dr. Eliahu Montalto (en merkwaardigerwijs zijn schoondochter Esther Montalta, het witmarmeren graf), dr. David Farras (achter eerstgenoemde graf), Hakam Issak Uziel (tombe met treden en bekroond door sacrofaag), Israel Abraham Mendez (witmarmeren tombe rechts van die met sarcofaag) en Melchior Franco Mendes (met halve zuil op de tombe). De ruïne op de achtergrond van het schilderij is van Kasteel Egmond.


Het schilderij bevindt zich in het Detroit Institute of Arts (DIA) in Detroit.